Intervals | Outdoor Mural

April 2018 | Artists House, Tel Aviv

עבודת הקיר מעברים מציגה ״חזית חדשה״ על קירו הדרומי של בית האמנים בתל אביב, ובה עשרים חלונות החושפים ציורי מונוכרום מופשטים ועזים. ציורים אלו, המגלמים מעברים טונאליים בין סקאלת הצבעים החמים לזו של הקרים, מבקשים להצביע על מדרג של אטמוספירות במעברי העונות, באמצעות הגוונים, הטמפרטורות והמאפיינים הרגשיים המושפעים ממחזורי השעות והימים המתקצרים והמתארכים לאורך השנה. יש בהצגת מעברים על קיר בית האמנים סוג של סגירת מעגל ומחווה לערכי הציור המופשט של יוסף זריצקי, אשר על שמו קרוי המבנה, ולערכים הפנים-אמנותיים האוניבסליים של ״אופקים חדשים״ בכלל.

המעברים "פורצים״ את מעטפת הקיר החיצוני הסגור של המבנה, בעודם מלווים בריתמוס את הולכי הרגל הצועדים לאורכו של רחוב אלחריזי והבאים לפתחו של בית האמנים. הצבה זו יוצרת התערבות זמנית ברמה החזותית-אדריכלית ברחוב, ומציעה לבניין פסאדה עדכנית יותר, ״משופצת״ בסגנון באוהאוס, המתייחסת לעיר הלבנה, כפי שהוכרה כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו ונתחמה מצפון ברחוב ארלוזורוב הסמוך.

בעוד חלונות של ממש מאפשרים הצצה, חד כיוונית או דו כיוונית, פנימה והחוצה, החלונות בעבודת הקיר אינם מתפקדים כ"חלון אל המציאות" או כצינור להעברת מידע על הקורה בתוך המבנה. במקום חשיפה או אשליה של שקיפות הם נדמים אטומים, ומדגישים את המתח בין המרחב הציבורי למתחם האמנותי.מעברים מתפקד כהזמנה רב שכבתית, מצביע על הצורך בחשיפת התוך ומזמין את העוברים ושבים להביט אל קירו החיצוני של בית האמנים ולראות אמנות, אך גם להביט פנימה, אל תוך בית האמנים, אל הציור וגם אל תוך עצמם.

The wall mural Intervals, which presents twenty faux windows revealing bold, abstract monochrome paintings, imparts a "new façade" to the southern wall of the Tel Aviv Artists House. Embodying tonal transitions from the scale of warm to cool colors, these works effectively highlight a hierarchy of atmospheres in the passage of the seasons through the shades, temperatures and emotional qualities affected by the shortening and lengthening cycles of hours and days over the course of a year.

Displaying Intervals on the wall of the Artists House comprises the completion of a circle and a gesture to the values of abstract painting represented in early Israeli art by Joseph Zaritsky, for whom this venue is named, and a homage to the movement he cofounded, "Ofakim Hadashim" (“New Horizons”).

The intervals "erupt" through the outer wall that encloses the building while also embracing the rhythm of the pedestrians strolling along Elkharizi Street and reaching the art space entrance. The resulting effect is a momentary intermingling with the street on the visual-architectural plane, as well as lending a more contemporary, "renovated" feel to the building. Its Bauhaus style references Tel Aviv's "White City" that stretches to Arlozorov Street just to the north and which was recognized by UNESCO as a World Cultural Heritage site.

While actual windows allow a peek in either one or both directions, inward and outward, the ones portrayed in the installation do not function as a "window upon reality" or a conduit for conveying information regarding the goings-on within the building. Rather than granting exposure or the illusion of transparency, they appear opaque, thereby emphasizing the tension between the public space and the discrete art complex. Intervals functions as a multilayered summons, indicating the need to reveal the innermost. It invites people on the street to look further into the installation artwork, but also to gaze inward – into the Artists House, into the paintings, and into themselves.